Предыдущая тема :: Следующая тема |
Автор |
Сообщение |
alexBel

|
Добавлено: 06 Nov 2013, Wed, 21:32 Заголовок сообщения: Край Радзімічаў |
|
|
Узнікла ідэя - з'ездзіць на выхадныя ў Расну і падзівіцца на касцёл св. Казіміра, а па дарозе, каб шлях ня быў аднолькава шэрым, было вырашана зазірнуць у Сухары і Радамлю.
Не так даўно я прызнаўся сабе ў тым, што я па натуры - гультай! І цяпер усё сабе прабачаю (добрая адмазка, так?). Пакуль я той нядзельнай раніцай падняўся, апрануўся, памыўся, паснедаў, сабраўся, заправіўся ... Увогуле толькі з паўтарагадзінным спазненнем мой “фальксвагенпассатуніверсалдызель” вырваўся з Магілёва ва ўсходнім напрамку.
Прыкладна праз 15 хвілін жорсткія тармазныя калодкі прыціснуліся да дыскаў і сваім свістам распужалі курэй у "Сухарах".
Успенская царква 1891 г.
Не размазваючы соплі, а глытаючы дызельнае паліва, пакідаючы за сабой пыльны след па грунтовай дарозе, гонар нямецкага аўтапрама дваццацігадовай даўніны прымчаў у Радамлю - першую (?) сталіцу радзімічаў. Тут, у Х стагоддзі, на высокім пагорке каля ракі Радучы, гэты славуты народ заснаваў свой горад. Зараз на старажытным замчышчы мясцовыя хаваюць сваіх родных.
кажуць, гэтаму крыжу больш за 200 гадоў
На суседнім узгорку, (вядома усё з тых жа крыніц) было капішча.
На працягу сотняў стагоддзяў горад быў важным адміністрацыйным цэнтрам са сваім замкам і гарнізонам ў ім, аднак, шматлікія войны спустошылі яго.
У ХIХ стагоддзі Радамля належала Чэхаўскім, тут у іх была сядзіба з гаспадарчым дваром, праўда адзіны напамін, які застаўся ад іх - гэта руіны старога паравога млына.
Доўга я шукаў будынак, але гэта таго каштавала. Мала калі можна знайсці ў наш час 100-гадовы млын, з захаваным унутры інвентаром.
Галоўнай мэтай маёй вылазкі (выправы) на ўсход Магілёўшчыны быў аграгарадок Расна.
Касцёл св. Казіміра (1819 года) ...
... - унікальны ў сваім родзе помнік класіцызму, з-за багацця калон у экс - і інтэр'еры, ён нагадвае старажытнагрэцкі храм, які выпадкова апынуўся на землях Беларусі.
У вёсцы, акрамя касцёла, захавалася сядзіба Спытковых. Сядзібны дом быў пабудаваны ў 1895 годзе.
На працягу доўгіх гадоў будынак выкарыстоўваўся ў якасці школы, дзякуючы гэтаму, ўнутры, (па шматлікіх крыніцах з інтэрнэту) нядрэнна захаваліся элемэнты ўнутранага аздаблення, але мне трапіць ўсярэдзіну не ўдалося. (шкоду не чыніў)
Замест я атрымаў прыгажун-здымак:
Далей я агледзеў тое, што засталося ад гаспадарчага двара:
... І бровара:
На зваротным шляху я разважаў аб тым, што вялізныя, вядомыя архітэктурныя комплексы, замыленыя натоўпамі турыстаў, ужо не так прыцягваюць мяне да сябе і падштурхоўваюць да творчага натхнення, чым нейкія нязначныя, богам і людзьмі забытыя будыначкі. Вось і ў гэты раз нашмат больш уражанняў я атрымаў ад паўразбуранага млына ў ваколіцах Радамлі і разрабаванай сядзібы Спытковых, чым ад шырока вядомага касцёла.
Думак было шмат, але адказа я так і не знайшоў…
http://ales-matsesha.livejournal.com/2466.html |
|
Вернуться к началу |
|
 |
Алекс Сталь

|
Добавлено: 06 Nov 2013, Wed, 21:45 Заголовок сообщения: |
|
|
alexBel
Очень понравилось!Спасибо!! |
|
Вернуться к началу |
|
 |
alexBel

|
Добавлено: 06 Nov 2013, Wed, 22:04 Заголовок сообщения: |
|
|
Александр Сталь
Дзякуй! :D |
|
Вернуться к началу |
|
 |
GlobusBelarusi Site Admin
|
|
Вернуться к началу |
|
 |
alexBel

|
Добавлено: 07 Nov 2013, Thu, 0:15 Заголовок сообщения: |
|
|
Заўсёды рады дапамагчы)))
GlobusBelarusi писал(а): | P. S. Приятные снимки. |
Дзякуй :D |
|
Вернуться к началу |
|
 |
vladimir41
|
Добавлено: 07 Nov 2013, Thu, 11:44 Заголовок сообщения: |
|
|
вельмi цiкава. дзякуй. |
|
Вернуться к началу |
|
 |
Andruha

|
Добавлено: 08 Nov 2013, Fri, 23:59 Заголовок сообщения: |
|
|
Красивые фото ! |
|
Вернуться к началу |
|
 |
Балтиец
|
Добавлено: 09 Nov 2013, Sat, 13:33 Заголовок сообщения: |
|
|
Умеет автор ракурс выбрать. Браво! |
|
Вернуться к началу |
|
 |
alexBel

|
Добавлено: 09 Nov 2013, Sat, 14:26 Заголовок сообщения: |
|
|
vladimir41 писал(а): | вельмi цiкава. дзякуй. |
Andruha писал(а): | Красивые фото ! |
Балтиец писал(а): | Умеет автор ракурс выбрать. Браво! |
Дзякуй, вельмі прыемна.
Я імкнуўся, каб не толькі чытаць, але і глядзець было цікава))) |
|
Вернуться к началу |
|
 |
Чебурашка
|
Добавлено: 20 Nov 2013, Wed, 15:09 Заголовок сообщения: |
|
|
Признаюсь, залюбовалась вашими снимками. Очень фактурные. Небеса на фото будто не застыли, а плывут.
Фото с жерновами - самое необыкновенное. Еще один шедевр - где из-за угла поймано солнце. Долго ловили?
Пойду, выброшу свой фотоаппарат. Шутка. Дело, конечно не только в фотоаппарате, но и в несомненном таланте автора.
Нельзя не отметить очень характерный белорусский язык. Ну и немецкий “фальксвагенпассатуніверсалдызель”
О родном языке в жизни: объявление остановок в автобусе. Приятно. На раскопках в Полоцком районе, все студенты общались на белорусском, даже на бытовые темы (мыли в Двине кастрюли) (Чебурашка учавствовала в раскопках волонтером). Журналист принципиально говорил только на белорусском (вместе учились в автошколе) (Чебурашка здала с первого раза!). Конечно, от бабули. |
|
Вернуться к началу |
|
 |
alexBel

|
Добавлено: 20 Nov 2013, Wed, 19:51 Заголовок сообщения: |
|
|
Чебурашка писал(а): | Признаюсь, залюбовалась вашими снимками... |
Дзякуй! Вельмі прыемна :D
Чебурашка писал(а): | Долго ловили? |
з чацьвертай спробы))) а так, я заўважыў, як яно зіхаціць, выпадкова... паспрабаваў сфатаграфаваць галінкі дрэва на шэрым будынку, прысеў, а яно бліснула у вочы...
Чебурашка писал(а): | Пойду, выброшу свой фотоаппарат. |
ня трэба))) вось спасылка на мой першы фотаздымак на гэтым форуме https://fgb.by/viewtopic.php?p=26158#26158 (звычайная мыльніца ў аўтарэжыме) потым пачаў вучыцца і праз 2 года набыў люстраны апарат (усё у вашых руках)
Чебурашка писал(а): | очень характерный белорусский язык |
прабачце, не зразумеў, гэта як? (дарэчы, наконт мовы, гэта ў мяне таксама прынцыповае пытанне... цяжка, але я намагаюся... вельмі хочацца навучыцца свабодна валодаць)
Чебурашка писал(а): | “фальксвагенпассатуніверсалдызель” |
а гэта пасля адной тэмы на форуме)))
Чебурашка писал(а): | О родном языке в жизни: объявление остановок в автобусе. Приятно. На раскопках в Полоцком районе, все студенты общались на белорусском, даже на бытовые темы (мыли в Двине кастрюли) (Чебурашка учавствовала в раскопках волонтером) |
таксама заўседы уздымаецца настрой, калі што-небудзь чую, ці бачу на мове у штодзенным жыцці.
валанцерам і ў маіх плянах было на гэта лета, але не атрымалася... |
|
Вернуться к началу |
|
 |
Чебурашка
|
Добавлено: 21 Nov 2013, Thu, 14:24 Заголовок сообщения: Re: Край Радзімічаў |
|
|
"alexBel"прабачце, не зразумеў, гэта як?
Чебурашка:
Значит, с характером. Значит, умеете точно и ярко выражать свои мысли на мове, имеете свой неповторимый авторский стиль.
першы фотаздымак хорош.
Участие в раскопках - это для личного опыта. Чтобы потом сердце не ныло - вот, была возможность, а ты ее не использовала. У ребят была дискотека, баня, дежурства по кухне, гитара, костер, купания в реке, сон в палатках - у меня автобус, дорога домой и завтра на работу. Поэтому как-то завидно мне было. С другой стороны - это по-настоящему тяжелый труд. Они копают и в дождь, и в зной, у них - это обязаловка. |
|
Вернуться к началу |
|
 |
alexBel

|
Добавлено: 21 Nov 2013, Thu, 16:18 Заголовок сообщения: |
|
|
Чебурашка писал(а): | Значит, с характером. Значит, умеете точно и ярко выражать свои мысли на мове, имеете свой неповторимый авторский стиль. |
не чуў такога раней :D дзякуй!
...ну вы мяне расхвалілі прама з усіх бакоў... :D :D :D хутка зазнаюся :D
Чебурашка писал(а): | Участие в раскопках - это для личного опыта. Чтобы потом сердце не ныло - вот, была возможность, а ты ее не использовала. У ребят была дискотека, баня, дежурства по кухне, гитара, костер, купания в реке, сон в палатках - у меня автобус, дорога домой и завтра на работу. Поэтому как-то завидно мне было. С другой стороны - это по-настоящему тяжелый труд. Они копают и в дождь, и в зной, у них - это обязаловка. |
вы гераічна паставіліся да гэтай справы ... з такімі ахвярамі ...
я планаваў проста ў водпуску дапамагчы, але як-то час не вылучыў ... |
|
Вернуться к началу |
|
 |
Чебурашка
|
Добавлено: 29 Nov 2013, Fri, 21:28 Заголовок сообщения: |
|
|
[/quote]
вы гераічна паставіліся да гэтай справы ... з такімі ахвярамі ...
[/quote]
Жертв не было, было приключение. И опыт. И, может оно и хорошо, что я не стала археологом, как мечтала в детстве. Приключение - куда лучше, чем: "копай от сих до сих!" |
|
Вернуться к началу |
|
 |
kziz

|
Добавлено: 20 Dec 2013, Fri, 19:46 Заголовок сообщения: |
|
|
Костел просто бесподобен! Обязательно наведаюсь, чтобы ощутить его величие.
Спасибо! |
|
Вернуться к началу |
|
 |
|
|
|
|
|
Вы не можете начинать темы Вы не можете отвечать на сообщения Вы не можете редактировать свои сообщения Вы не можете удалять свои сообщения Вы не можете голосовать в опросах Вы не можете вкладывать файлы Вы можете скачивать файлы
|
|